O subtilă balanţă între efort , necesar concentrării, pe de o parte, şi detaşarea de toate lucrurile perturbatoare pe de altă parte,  este arta meditaţiei.Pentru a obţine această conştienţă relaxată ( care este meditaţia ), trebuie să ne pregătim, efectuînd câţiva paşi ajutători. Să nu uităm că meditaţia este un proces, şi e nevoie de timp. Cu muncă şi  răbdare  reuşim dar, nu trebuie să aşteptăm miracole.

Locul

Este necesar  să avem un loc , o cameră doar pentru meditaţie. Dacă nu e posibil ( pentru majoritatea oamenilor ), încearcă să separi o porţiune din cameră, rezervată pentru practică.  Spaţiul rezervat, să fie curat şi aerisit

Locul de focalizare
Pune o tablă cu o lumînare, sau o candelă mirositoare, ca potenţial simbol spiritual. Priveşte ceva timp la flacără, înainte să începi meditaţia. ( Focalizarea pe flacăra lumânării, este un exerciţiu de concentrare în sine). Dacă eşti o persoană religioasă, pune o iconiţă sau un simbol religios în camera de meditaţie.

Direcţia

Stai pe un covoraş curat, cu faţa spre tablă, în direcţia nordului.

Meditaţia în natură
E necesar de menţionat, că meditaţia în mediul natural, e mult mai bună pentru practică, faţă de oraş, unde este multă poluare fonică. Deci ,ori de cîte ori e posibil  să meditezi în natură ( pe malul unui râu, pe malul mării, la marginea unei păduri etc), nu ezita.

Timpul
Dimineaţa între 4 şi 6. Asta dacă practici în casă, în camera de meditaţie.
Seara, la apus, chiar înainte să te bagi în pat. Sau în orice moment al zilei, cînd poţi să te retragi din activităţile zilnice. Dar, un lucru  important de ştiut : practica la aceeaşi oră, zilnic, ajută mult.

Durata
Începe cu 15 – 20 minute de practică zilnică şi, gradat, măreşte durata la o oră. Durata meditaţiei, creşte natural prin practică. Chiar şi cînd eşti în deplasare ( concediu , interes de serviciu etc) trebuie să meditezi zilnic.

Poziţia şezând
Stai într-o poziţie  confortabilă, cu spatele şi gâtul drepte, dar nu tensionat. Poziţia cu picioarele încrucişate e indicată, dar nu e necesară. Poţi sta în lotus, semi lotus , turceşte.

Tehnica
Priveşte în gol undeva la 1- 1.5 m în faţă, fără să fixezi ceva. Privirea să fie în gol. Într-un minut sau două, conştientizezi zgomote în urechi, care , în timp ce te relaxezi,  devin din ce în ce mai puternice ( acestea sunt obiect de concentrare – meditaţie în alte exerciţii ). Ignoră-le !
Tu,  doar priveşte. Dacă apar gînduri audio – vizuale, lasă-le să treacă. În timp,  te detaşezi de percepţii. Nu te speria ! 

Respiraţia
Încearcă să respiri ritmic. Începe cu un minut de respiraţie adînc abdominală, apoi, treci spre respiraţia lentă, relaxată. Ajută la calmarea minţii şi eliminarea gândurilor.
Eşti calm şi relaxat ?  Începe exerciţiul de meditaţie !

Atenţie !

Exerciţiul nu e atît de uşor pe cât pare.

Beneficiile generale ale meditației :

  •  scăderea ritmului cardiac în timpul meditației ;
  •  scăderea tensiunii arteriale la hipertensivi ;
  •  recuperare mai rapidă la stres ;
  •  creșterea în ritmuri alfa (undele cerebrale lente, de mare amplitudine care se coreleaza cu relaxarea) ;
  •  sincronizarea (adică, funcționarea simultană) a emisferelor creierului ;
  •  scăderea consumului de energie ;
  • relaxare musculara ;
  • crește empatia.

Vrei o comunitate yoga online? Apasa aici!

2005-2021| Ungureanu M.Daniel| yogaonlinero@yahoo.com